Bloemlegging 4 mei Historische Vereniging Havelte e.o.

Traditiegetrouw heeft het bestuur van de Historische Vereniging Havelte e.o. (Sannie Bolding-Frans, Jan Baaiman, Klaas Molenkamp, Jaap Oosten en Klaas Vriend) op 4 mei bloemen gelegd bij de monumenten ter nagedachtenis aan hen die het leven lieten tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Op foto 5 legt Klaas Vriend bloemen bij het monument van de omgekomen Franse vliegenier.
Het monument aan de Van Helomaweg in Havelte wordt namens de vereniging prima onderhouden door Albert Willems.
Op foto 8 legt Sannie Bolding-Frans bloemen bij de gedenksteen op de Eursinger Es, waar een vliegtuig neerstortte met 10 Amerikaanse bemanningsleden.
Op foto 10 legt Jan Baaiman bloemen bij het monument dat herinnert aan de 10 omgekomen bemanningsleden (Linthorst Homanstraat in Darp).
Ieder jaar leggen Roelie Tuin en Geu Tuin bloemen bij het monument in Darp.       Oók dit jaar weer.   Zie foto 11.
Namens de Dorpsgemeenschap Darp, Havelterberg en Busselte hebben Anneke Keesman Geerts en Paul Keesman de vlag bij 'de Stobbe' in Darp halfstok gehangen. Zie foto 12.
Laten we ieder jaar op 4 mei stilstaan bij hen die zijn omgekomen in een vreselijke strijd, die oorlog heet.

Kunst en Kitsch verrassend, leerzaam én gezellig!

Op zaterdag 7 mei organiseerde de Historische Vereniging Havelte en omstreken in ‘de Veldkei’ te Havelte ‘Kunst en Kitsch’.

Deze activiteit was voor iedereen toegankelijk en na een voorzichtig begin werd het steeds drukker in de ontmoetingsruimte van ‘de Veldkei’.

De heer Enno de Boer uit De Wijk was bereid om de meegenomen voorwerpen en schilderijen van de bezoekers van deskundig commentaar te voorzien.

Natuurlijk was de geschatte waarde voor de aanwezigen ook een interessant gegeven.

Er was een mooie variatie in de meegebrachte spullen.

Een aantal keren was ook dhr. De Boer zelf onder de indruk van het vertoonde voorwerp.

Hoewel de meeste belangstellenden uit de omgeving kwamen, had ook een verzamelaar uit Deventer de weg naar Havelte gevonden.

Hij had een heel bijzondere, oude glazen vaas meegenomen die uit een opgraving was gekomen.

De vaas had niet alleen een bijzondere vorm, namelijk rechthoekig met een ingegraveerd teken, hij was eveneens nog in een heel goede conditie, ondanks de hoge leeftijd (uit 1775 ongeveer). Echt heel uniek.

Er waren schilderijen te bewonderen, sommigen echt van hoog niveau, mooie Keulse kruiken, Workumer aardewerk, sieraden, loddereinflesjes, zilveren doosjes, biscuit beeldjes, plateel, aardewerk, maar ook inderdaad iets wat op zilver leek, maar het dus helemaal niet was.

Ook een oude zonnewijzer uit 1801 uit een nalatenschap van W. Kymmell, een gegoede familie uit de negentiende eeuw uit Havelte, werd ter beoordeling meegenomen.

Voor het aardewerk werd deskundig advies gegeven door voorzitter Klaas Molenkamp, zelf een groot kenner en liefhebber van Maastrichts aardewerk.

Het is ondoenlijk om hier alle meegebrachte voorwerpen te benoemen.

Voor de aanwezigen was het een interessante bijeenkomst, die naast leerzaam, vooral ook erg gezellig was.

Ook nu was duidelijk merkbaar dat men nog heel wat in te halen heeft na zo’n lange periode van corona, met al haar beperkingen.